Doğal zekâ iktidarını yitiriyor mu? Makineler tüm insani özellikleri bünyesinde taşıyabilir mi? Yapay zekâdan filozof çıkar mı? Robotlar sever, üzülür, sevinir mi? Tarihin akışını değiştirecek insan mı robot mu?
2000’li yıllara yaklaşırken hayal gücümüzü zorlayan bilim kurgu filmleri vazgeçilmez alışkanlıklarımızdandı. Bilinmeyenin gizemiyle robotların dünyasına girer, adeta hayatımızın bir parçası olarak görürdük onları. Bilemezdik elbet gerçekten hayatı robotlar ile paylaşacağımızı, uzmanlık gerektiren birçok işte uzmanımızın YZ ile donatılmış makineler olacağını. 1600’lerde ilkel bir hesap makinesini oluşturan Pascal ve Leibniz hatta YZ dendiğinde ilk akla gelen Alan Turing bile bilemezdi. Tıpkı dünyanın farklı bölgelerinde bir kısım insan bu konularda sınırları zorlarken, bilimkurgu sinema filmlerinin büyüsüyle avunan bizlerin bilemediği gibi.
Farkında Olmadan Kapıldığımız Devrim
“Bilgisayarlar küçüldü cebimize girdi ama bir taraftan da tüm insanlığı etkisi altına aldı” Cem Say hocamızın “Elli Soruda Yapay Zekâ” kitabındaki bu güzel cümle belki içerisinde bulunduğumuz sürecin en iyi özeti olabilir. Bilgisayarlar küçüldükçe evlerimize, ceplerimize girdi. Öyle ki Bilgisayar başında zaman geçiren bilişim sevdalılarını eleştirenler hatta uzun yıllar teknolojiye direnç gösterenler bile bu ağın içerisinde buldular kendilerini. 30 yıl önce hayallerimizi süsleyen robot teknolojisi bugün hayatımızın bir parçası oldu. Finanstan sanata, erişilebilirlikten bilimsel çalışmalara; hayatımızın her alanında artık yapay zekâ var. Sürücüsüz araçlar, oluşturulan ve betimlenen fotoğraflar, yazılan şiirler… Derin öğrenme, sinir ağları gibi kavramlar günlük konuşmalarımızın vazgeçilmezi artık. Peki bu kadar Hayatımızı kökten değiştiren YZ’ye dair merak ettiklerimizi konunun en iyi uzmanlarına sormaya ne dersiniz?
YZ’yi Uzmanından Öğreniyoruz
Hayatımızı bu kadar etkileyen, birçok alanda engellenmişliği ortadan kaldıracak yapay zekâ teknolojisine kayıtsız kalamazdık. Her yıl festivalimizde yeni olanı yakalamaya çalışan bizlerin bu yıl yapay zekâyı tema olarak seçmemesi beklenemezdi. O nedenle festivalimizin tüm etkinliklerini yapay zekâ ile ilgili kurguladık. Son akşam etkinliğimizi de konunun uzmanlarına ayırdık. Yapay zekâdan şair yaratan, sanatı ve tasarımı yapay zekâ ile harmanlayan ilk yerli dijital insan Aypera’nın yaratıcılarından ve Çizdim Bak Projesini de birlikte yürüttüğümüz hocamız Bager Akbay bizlerle olacak. Belki Deniz Yılmaz’ı da yanında getirir. Diğer konuğumuz ise Türkiye’deki yapay zekâ çalışmalarının öncülerinden Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi, “Elli Soruda Yapay Zekâ, Yeni Dünya Yeni Ağ” gibi kitapların yazarı; efsane hocamız Prof. Dr. Cem Say.
yapay-zeka-mi-yapay-zeka-mi.m4a Dosyasını Dinle
İndirilecek Dosya Özellikleri:
Tür: .m4a - audio/mpeg, Dosya Boyutu: 75.26 MB